“Māter”

Etimològicament, māter adquireix un conjunt de connotacions inesperades que, depenent de l’idioma, van des de ‘mare pàtria’ (“motherland” en anglès) fins a ‘escac i mat’, ‘matricular-se’, ‘alma mater’, ‘matar, ‘aparellament’, ‘matèria’, i, fins i tot, ‘tomàquet’.


OBRES DE:
Kristina Borg, Charlotte Nordgren Sewell,
Agustín Ortiz Herrera, Irene Pérez Gil,
Vanessa Varela i Raphael Vella.

A CURA DE:
Pilar Cruz, Alexia Medici i Margerita Pulè.


A continuació: Fotos de la primera etapa de l’exposició, presentada a l’hospital Santo Spirito, seu dels Arxius Nacionals de Malta.

EXPOSICIÓ OBERTA
Del 9 al 31 de maig de 2024

De dilluns a divendres, de 9 h a 14 h
Per les tardes:
Divendres 10, 24, i 31 de maig
i els dijous 16, 23 i 30 de maig,
de 17.30 a 20.30 h

VISITES CURATORIALS
Dijous 9, a les 19.30 h (inauguració)
Dijous 16, a les 18.00 h (Pilar Cruz)
Dijous 23, a les 18.00 h (Alexia Medici)

ACTIVITATS D’ARTISTES
Visita guiada de l’obra “GRAVIDA”

per Agustín Ortiz Herrera (en anglès)
Divendres 10, a les 18.00 h

Visita guiada de “CONJURO I, II y III”
per l’artista Irene Pérez Gil
Dissabte 18, a les 11.30 h

Activitat familiar
per Charlotte Norgren Sewell
en torn a l’obra “LICK ME TO LIFE”
Divendres 24, a les 18.00 h

XERRADA (Finissatge)
« LA MATERNITAT COM A FET POLÍTIC »
amb Pilar Cruz, Irene Pérez Gil i Charlotte Norgren Sewell
Divendres 31, a les 18.00 h

Què tracta “Māter”?

“Māter” té a veure amb una manera diferent de connectar amb el nostre entorn, tenint en compte que tot allò que donem per fet és polític, una construcció, i que ha evolucionat des d’un altre context molt diferent al d’ara.

Mitjançant la multiplicitat de sentits que engloba la paraula māter, l’exposició pretén ampliar l’horitzó de comprensió de com la maternitat, la cura dels fills i la procreació es pot entendre en termes binaris, no-binaris, humans i no humans.

L’amplitud semàntica de māter ens allibera dels prejudicis al voltant de la figura de la mare. Aquest gir allibera la maternitat de la seva concepció monolítica, i de la noció que hi ha una manera única i convenient de ser mare. La maternitat comença a adquirir molts i nous matisos, englobant idees a al voltant de les cures, la criança, la protecció, però també la creació, la reproducció i la multiplicació.

A l’exposició explorem diverses línies de treball: per un costat la temporalitat i la subjectivitat dels coneixements socials i científics pel que fa al cos i al procés reproductiu, i com aquests coneixements exerceixen la seva influència i, alhora, són influïts per l’entorn. Per l’altre costat, la política de la religió, que afecta el mode en el que comprenem el que ens envolta, així com la manera com entenem “l’altre”. I, finalment, les formes alternatives de maternitat no-antropocèntrica, i la seva relació amb una bruixeria no patriarcal, relacionada amb les cures.

Cada espai expositiu acull les seves pròpies connexions amb la maternitat. L’antic hospital Santo Spirito a Rabat va ser un lloc on es van donar molts casos de maternitat sense mare, i encara atresora una ruota o “torn dels nens trobats” als seus murs.

La “Casa Provincial de Maternitat i Expòsits de Barcelona” (la Maternitat) feia la funció de mare de les pròpies mares, i s’ocupava de criar els nadons no desitjats, usant les últimes tecnologies de cada moment i oferint-los una educació al llarg de la seva infantesa.

Per a aquesta exposició ens inspirem en els escrits de Silvia Federici, els quals disseccionen les interseccions entre el capitalisme, el patriarcat i l’explotació del treball de les dones, en particular dins del context històric de la subjugació de les dones i de la caça de bruixes de principis de l’Edat Moderna. La nostra intenció és examinar críticament les dinàmiques polítiques de les religions i els seus mecanismes coercitius i d’influència, alhora que trobem repòs a l’espai inclusiu dels aquelarres, un espai que facilita l’exploració d’interpretacions alternatives de nosaltres mateixos i de l’altre.

Amb “Māter” defensem les mares, les àvies, les besàvies, i també aquelles que escullen, conscientment, una altre manera de ser. Ens abstenim de jutjar, dirigint l’escrutini exclusivament cap a les societats que marginalitzen formes alternatives de coneixement i que oprimeixen els qui forgen els seus propis camins, servint a la vegada de plataforma per sostenir converses al voltant de les preocupacions feministes actuals.


Obres a l’exterior

GRAVIDA

Agustín Ortiz Herrera

Lick Me to Life

Charlotte Norgren Sewell